Bygg

Initialkostnad vid bergvärme

Det korta svaret är 100 000 kr till 200 000 kr. Det längre svaret är att frågan är lite fel ställd. Istället för ”Vad kostar bergvärme?” bör istället frågan vara ”Sparar vi på bergvärme eller inte?”. Det är nämligen den fundamentala frågan som är helt avgörande för om denna värmekälla ska väljas eller inte.

Bergvärme kostnad vs. spar

Vid en kostnadsbesparande åtgärd är det viktigaste alltid att ställa kostnaden i förhållande till besparingen. Om en person får betala 10 % lägre pris för uppvärmning av huset varje månad bör detta ses som en vinst – även om det initialt innebär en hög kostnad. Som med alla besparingar är det viktigt att räkna och göra en kalkyl.

Vad kostar bergvärme – En kalkyl

  • Din nuvarande uppvärmningskostnad per år
    Börja med att kontrollera hur många tusen som läggs på uppvärmning av boendet varje år. Det är utgångspunkten för hur mycket som kan sparas. Skriv gärna ner årsförbrukningen och pris per kilowattimme.
  • Använd räknare eller kontakta återförsäljare
    I artikeln ”Vad kostar bergvärme?” erbjuder en stor återförsäljare sina kunder att prova om det är värt att byta värmekälla eller inte. I uträknaren anges exempelvis årsförbrukning, värmekälla och kostnaden för el. Därmed kan förväntad kostnad för uppvärmning även visas med bergvärme.

Det kan exempelvis innebära följande:

Före – Månadskostnad för uppvärmning på 7 500 kr
Efter – Månadskostnad för uppvärmning på 4 000 kr

Nu behöver denna besparing ställas mot frågan – Vad kostar bergvärme för just dig?

Jämför kalkyler med  finansieringskostnaden

Sista steget är alltså att se på finansieringskostnaden. Skulle exempelvis 200 000 kr lånas under 10 år skulle det innebär att ca 1600 amorteras varje månad samt ca 800 kr i ränta (5%). Totalt betalas alltså 2400 kr.

Före – Månadskostnad för uppvärmning på 7 500 kr
Efter – Månadskostnad för uppvärmning på 4 000 kr + avbetalning och ränta på 2 400 kr. Det är fortfarande ca 1 000 kr billigare än tidigare.

Husets pris bör öka

Som uträkningen visar ovan skulle en familj kunna sänka sin månadskostnad – och ändå installera bergvärme. En installation som till stor sannolikhet höjer värdet på bostaden. Det är däremot omöjligt att veta hur mycket värdet ökar eftersom detta beror på så många olika faktorer.