Byggtips

Rena kroppen i en infraröd bastu

Det kommer kanske inte som en överraskning vid det här laget – att en infraröd bastu kan göra mycket när det kommer till hälsa. När IR-bastun kommer på tal så pratar många om just det – till exempel hur regelbundna besök i bastun kan ge ett starkare hjärta. Detta är såklart en stor hälsofördel med det finns också fler – till exempel att kroppen renas från lagrade gifter.

Bastubad i infraröd bastu rensar kroppen på gifter

Gifter som lagras i kroppen kallas för toxiner, och hamnar där på olika sätt. Det kan komma både utifrån och inifrån och eftersom det är just gifter finns många fördelar med att bli av med dom. Kroppen har flera egna reningsorgan, bland annat njurarna och levern, men eftersom människan utsätts för fler miljögifter, kemikalier och annat, så har även kroppen svårare att göra sig av med allt. Man kan helt enkelt behöva ge den en liten hjälp på traven – och det kan man alltså göra genom att basta i en infraröd bastu.

När man gör det svettas man, vilket man såklart gör oavsett bastutyp. Det som skiljer en infraröd bastu från andra modeller är att värmen (eller rättare sagt – det infraröda ljuset) tränger in på djupet och lagrade gifter frigörs och spolas ut ur kroppen tillsammans med svetten. Amerikanska studier visar att en infraröd bastu gör större nytta på just den punkten och siffrorna man kommit fram till ser ut enligt följande:

Infraröd bastu:

  • 80% vatten
  • 20% toxiner”Vanlig” bastu:

  • 97% vatten
  • 3% toxiner

Piggare kropp och friskare hud

När kroppen renas från dessa toxiner kan man också märka av en rad hälsorelaterade förbättringar. Kroppen kan kännas piggare – och det är kanske inte så konstigt att många märker en skillnad efter en så kallad detox. Även huden kan få sig en rejäl boost till följd av att gifterna rensas ut – den blir mer följsam och mjuk, förhårdnader mjukas upp och man kan till och med märka av en minskning av celluliter.

Exakt hur kroppen reagerar när man bastar i en infraröd bastu kan så kan skilja sig från person till person. Dessutom beror det på hur regelbundet man bastar. Man får kanske ingen större förändring om man bastar någon eller några gånger per år – men regelbundet användande, till exempel en gång i veckan i ett års tid, kan ge många positiva effekter på både kropp, hälsa och själ.